Söndagsregn
med Pulled pork
Sitter
med en kopp te i handen, tittar ut igenom fönstret och ser hur det strilar där
ute. Hade önskat mej en sol med vårsol så jag hade kunnat påbörja arbetet ute i
trädgården. Men nej, det bidde inte så – utan sitter här inne, skidor på tv och
en kopp te. Det går ingen nöd på mej men jag vill ju börja nu, börja gräva,
dela och plantera.
Söndagar
är just sådana dagar då jag kan ägna mej åt sånt jag vill. Jag gillar ju att
baka och laga mat och bara för att kunna vara ute i trädgården idag så bakade
jag igår samt under gårdagskvällen när Mellon pågick och så vidare med Pluras
kök så stod det en Pulled pork i ugnen som ska avnjutas senare.
Pulled
pork, så vansinnigt gott är något vi gör ganska ofta. Jag kom över ett recept
tidigt i höstas och det ger en mustig smak med lite rökig karaktär. Jag använder
mej av hel fläskkarré som efter alla timmar i ugnen bara faller i trådar med en
underbar smak. Detta smakar underbart en dag som denna- här följer receptet.
Pulled pork:
1,5-2 kg benfri fläskkarré i bit
2 gula lökar
1,5-2 kg benfri fläskkarré i bit
2 gula lökar
Barbecuesås:
2,5 dl ketchup
2 msk dijonsenap
1 msk liqued smoke (jag använder 1 dl Felix bbq sauce med hickorysmak)
3 msk flytande honung
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk oxfond
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
salt och peppar, persilliade
2 msk dijonsenap
1 msk liqued smoke (jag använder 1 dl Felix bbq sauce med hickorysmak)
3 msk flytande honung
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk oxfond
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
salt och peppar, persilliade
Använd,
lergryta, stekgryta ja vad du brukar använda när du gör ett långkok, måste tåla
att stå i ugnen. Blanda alla ingredienser till BBQ såsen. Lägg köttet i och
klappa den med salt, chili- och paprikapulver. Dela lökarna i klyftor och lägg
vid sidan om köttet. Häll över såsen. På med locket och ställ den längst
ner i en kall ugn. Låt stå i 125 grader i ca 6 timmar. Köttet ska vara så mört
att du kan dra isär det med en gaffel. Är det inte så ställ in den igen och
kolla efter 30-60 min. När det är klart drar då isär köttet med två gafflar och
blanda sedan i ordentligt med sås från grytan. Servera!
Pulled pork går att servera på olika sätt men ett tips är att
tänka modern tacos. Det som funkar till tacos funkar även till denna rätt. Du
kan servera köttet i tortillabröd – men givetvis även med ris om du önskar.
Såsen blir då ett mustigt tillbehör.
Nu kurrar magen rejält här - och jag ska fixa till lite
tortillas som vi ska ha till. Egna
tortillabröd är enkla att göra och blir riktigt goda. Förvara dem
mellan varma handdukar på buffén.
mellan varma handdukar på buffén.
Tortillas
0,5 dl solrosolja
1 dl vatten
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 dl majsmjöl
0,5 tsk bakpulver
1. Sikta vetemjöl, majsmjöl, bakpulver och
salt i en bunke.
2. Tillsätt oljan och rör till en grynig massa. Häll på vattnet och rör
allt till en smidig deg.
3. Dela degen i 12 bitar. Forma dessa till bollar och låt dem vila under
bakduk ca 30 minuter.
4. Kavla ut dem till rundlar, ca 15 cm i diameter.
5. Stek bröden i en het panna ca 3 minuter per sida.
2. Tillsätt oljan och rör till en grynig massa. Häll på vattnet och rör
allt till en smidig deg.
3. Dela degen i 12 bitar. Forma dessa till bollar och låt dem vila under
bakduk ca 30 minuter.
4. Kavla ut dem till rundlar, ca 15 cm i diameter.
5. Stek bröden i en het panna ca 3 minuter per sida.
Jag vet att allt detta finns att köpa färdiglagat - men när ni inser hur himla lätt det är att göra det själv och inser att ni då missar alla underbara dofter som sprider sig i huset - gör det en gång och ni kommer aldrig vilja köpa den färdiglagade igen !
Ha en underbar söndag trots regnet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar