Kryddor
Finns
det något härligare än att få gå in i en kryddaffär – ni vet så fort man slår
upp dörren så möts man av en vägg av aromer som kan få vilken näsa som helst
att sniffa och snålvattnet att rinna. Innan jul var vi i Jakriborg ett litet samhälle
mellan Landskrona och Lund med en årlig julmarknad – helst fantastisk. Där vandrade
vi runt bland olika matförsäljare och annat pyssel och knåp.
Men att
komma fram till detta med kryddor – förr så användes mestadels vitpeppar och
salt vid matlagningen och visst du kan komma långt med det men inte ända fram
säger jag. I mitt kök finns en hel arsenal av olika kryddor – under åren så
harjag väl fått favoriter som det känns som om jag inte skulle kunna leva utan
alls.
Salt
och peppar givetvis – jag älskar min pepparkvarn från Skeppshult, med den kan
jag göra min egna blandningar och sen mala direkt när vi skall äta. Älskar
svartpeppar och rosépepparblandning. Salt har jag i olika sorter, allt från
bläcksalt, Himalayasalt, salt från Sicilien, vanligt jodfritt och så olika
sorter flingsalt.
Persilliade
är en krydda jag inte vill leva utan och där i Jakriborg hittade jag en röd
också som då innehöll tomat också. Den röda hade jag aldrig prövat men den
gröna haft i ett 10 tal år hemma i köket. Kungskryddan – fanns där också men
hette något helt annat. Just Kungskrydda kan man hitta i Söderköping som har en
liten mysig kryddaffär.
Vitlök
och chili är två andra kryddor som är enormt användbara – och vissa rätter går
bara inte at göra utan vitlök i. Som tur är så är både gubben och jag
vitlöksälskare – tar gärna mer än en för mycket i – det ska märkas och smaka
vitlök. En gulasch utan chili och vitlök är inte någon gulasch alls. Jag brukar
göra en gulasch med köttfärs som bas – blir lite mer som gulasch soppa och är
stark god och värmande.
Muskot,
saffran, salvia, persilja, mejram, rosmarin, vanilj, kanel, kardemumma, paprika,
curry, basilika, oregano ja listan kan göras hur lång som helst – allt detta
och mycket mer finns hos mej. Förra året så fick jag med posten ett stort paket
från Provence – det var min väninna Arlette som hade plockat. Deninnehöll det mesta som jag nämnt ovan samt egenpressad olivolja och turistinformation från hennes trakter. Ja hon hade även skickat med en receptbok med många lockande recept i.
Jag
gillar också att odla kryddor själv på sommaren så vill jag ha basilika,
salvia, oregano, chili på balkongen. Att odla själv och sen använda det är en
sån skön känsla. Jag brukar odla mycket basilika – av detta gör jag sen en
sorts pesto utan nötter som jag förvarar i frysen och kan ta fram då och då när
jag behöver ha. Den doft som jag får fram av den fast den är fryst är precis som
om jag stod och hackade en färsk. Aromen sprider sig i hela köket och lockar
till matupplevelser.
Trots vintern
just är här för tillfället då. Hur som är det perfekt nu att börja planera och snart även att förodla egna kryddor.
Enkla att odla i fönster och rika på både antioxidanter, vitaminer och
mineraler. Perfekt helggöra tycker jag. De flesta örter går att odla i
kruka, skillnaden är
att du behöver vattna mer. Det smidigaste är att köpa redan färdiga plantor och
kruka om. På sommaren fylls hela balkongen med egna kryddor och tillsammans med
alla blommor slåss de om sitt utrymme.
Så här går vi nu och vankar - sura över att vintern kom åter. Längtar till våren och att se lökar börja komma upp. Längtar att få krata bort löven i trädgården, längtar efter att få börja förodla det som ska drivas upp. Och framförallt längtar tills första fikan kan tas ute på altanen med näsan lyft mot solen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar