onsdag 3 oktober 2012


Inredning
11
 
Ofta går jag förbi andra hus och kan då inte låta bli att titta in igenom fönstren för att se hur har de möblerat och så tänker jag - fy så det ser ut eller men det där var ju fint osv. Känner ni igen det? Likadant med inredningstidningar – man tittar igenom dem och har ett fastigt tyckande och tänkande. Men en del uppslag lägger sig som en grund för vad man själv sedan genomför hemma, annat förkastar man omedelbart.
 
 
Varför är det så att det tycks finnas en norm för vad som är fint och vad som inte är fint. Som nu i dessa tider alla ska ha det vitt, vitt och åter vitt. Jag själv gillar också den vita trenden men inte den som månglas på oss i form av ”shabby” möbler i nyproduktion.
 
Och nu ska jag trampa folk på tårna !
 

Trenden med det vita skapades av den amerikanska inredningsgurun Rachel Ashwell som redan 1989 proklamerade för den och visade för oss hur man kunde uppnå den. Detta genom sin inredningsaffär i New York och även genom en programserie på tv. Wow tänkte själv underbart, ta till vara gamla möbler och göra om dem. Jag hon tog även lite nyare möbler och påvisade hur man skulle få dem att se slitna och gamla ut. Men trenden har med åren blivit lite – tråkig kan jag ibland tycka. Visst är det här nyproducerande fint ibland men jag tycker ändå lite av den skapande delen i Shabby chic har försvunnit – de flesta verkar tänka att jag Måste köpa nytt för att få till shabby stilen och det är för mig helt fel.
För shabby för mig är att du tar tillvara på de saker du har – eventuellt målar om och behandlar dem så att de ser lite nötta, skavda och tilltufsade ut. Och det finns massor av sätt att få till ”den rätta looken”.
Shabby är ett engelskt ord som betyder sjabbig, ruffig vilket kommer ifrån att möblerna ofta är gamla loppisfynd som skrapats och målats om i en ljus färg. På så vis får möblerna en genuin och personlig prägel samtidigt som det gör det möjligt att kombinera många olika loppisfynd på ett enhetligt sätt. Men eftersom att många nu köper det nyproducerade så försvinner lite av den där charmen tycker jag personligen .
Det är svårt att dra en tydlig gräns för vad som är Shabby Chic och vad som inte är Shabby Chic. Stilen har stora likheter med fransk och dansk lantlig stil och romantisk inredning. Det finns inga rätt och fel inom inredning, utan det handlar om att hitta den stil och den kombination av inredning som passar just dig och din familj allra bäst, oavsett om det är shabby chic eller ej!
 
Rachel  beskriver på sin hemsida att ”Shabby Chic för henne är accessoarer, möbler och hushållsredskap från 1900 till 1950 ungefär, som kombineras för att ge en viss stil åt ett hem. Under den epoken inredde förmodligen dina far- och morföräldrar sina hem med ärvda ägodelar eller hemmagjorda saker eftersom många levde under fattiga förhållanden då. Så de var tvungna att vara sparsamma, för trettiotalets depression var fortfarande i färsk åminnelse för de flesta, och allt skulle tas till vara. Möbler återanvändes, ärvdes och skänktes vidare av vänner…” 
 
 
Shabby Chic i Rachel Ashwells anda kan beskrivas som enkel men ändå utsmyckad, bekvämt och funktionellt, ledig, men ändå elegant, slarvig men ändå prydlig. Har man inte tillgång till gamla antika fynd kan man alltid måla om en ny möbel och slipa till den så att den känns använd under generationer!
 
Shabby Chic-möbler är oftast gamla loppisfynd eller kanske tom containerfynd som målats vita över många lager av gammal färg, och sedan sandpapprats lätt över de ytor som normalt sett hade slitits för att den gamla, mörkare färgen eller träet ska lysa igenom. Detta ger en känsla av mångårigt och envist slitage.
 
Ett tips då är att först måla den med en mörk färg typ djupt brun eller svart och sen gå på med vit färg, fortsätta med att slipa lite på kanter etc. för att få fram den nöta stilen. Numera finns även sk krackeleringsfärger man kan lägga på för att verkligen få det nötta att framstå.

 
Shabby Chic-tyger är oftast bomull eller linne och spets. Färgerna framför andra är vitt, cremevitt eller möjligen pastell , Rachel använde sig också gärna av ljusa turkosa färger och även rosa. Dessa gamla möbler och tyger i olika vita nyanser kan sägas stå för det “enkla och sparsmakade” i uttrycket. Kombinera allt detta vita med porslin, silver eller andra metaller, emalj, romantiska saker, luffarslöjd… så hittar du den rätta stilen.  

Och så två boktips - båda två har väglett mej otroligt mycket!

 
Så välkommen in i min Shabby chic world - mer tips på hur du går till väga följer ..


 
 

 


1 kommentar: