bordets
pärla!
Mozzarellan är en av de
mest kända italienska ostarna. Med sin mjuka, milda rena smak, unika konsistens
och fantastiska smältegenskaper är det lätt att förstå varför!
Den ursprungliga mozzarellan tillverkas i trakterna av
Neapel och görs på mjölk från vattenbuffeln. Det finns två typer av mozzarella, en
enklare variant som tillverkas från komjölk Fior di latte, mjölkblomma. Denna ost
är inte ursprungsskyddad och kan därför tillverkas i hela världen .
Buffelmozzarella ,
Mozzarella di Bufala Campana som den egentligen heter har en högre kvalitet och
är ursprungsskyddad. Buffelmozzarella får endast tillverkas av mjölk från
vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Buffelmozzarellan har
en tätare, mer gräddig smak med en viss syrlighet. Konsistensen är porösare och
smuligare men ytan på en buffelmozzarella är slätare och mer fast.
Mozzarellans bästa vänner är väl solmogna
röda tomater, färsk basilika och en god olivolja. Lite nybakt bröd och för oss
napoletani - salt mmm. Denna kombination kallas "Insalata Caprese"
men det finns många andra sätt att avnjuta sin mozzarella.
Mozzarellans mjuka smaker och perfekta sätt att
smälta gör den till en favorit på pizza och på en ciabatta. I sallader och som
förrätt är mozzarella ett perfekt inslag. Osten suger lätt åt sig av smaker men
också av färg. Vill du att den ska ha kvar sin vita vackra vita färg vänder du
ner osten i salladen precis innan servering.
Mozzarella finns även i
andra både smaksatta varianter med pesto och soltorkade varianter eller mmm
provola den rökta. Har bi varit i Italien så har ni säkert dom och kanske
undrat vad hänger där i taket- jo den rökta ser ut som på bilden här.
Då så då går vi till recept – nu ska smaklökarna
bjudas på tre favoriter . Givetvis handlar det här om en smaksak vilken av
mozzarellorna du väljer, Fior di latte eller Buffola ..
Vi börjar med en enkel förättssallad en alldeles
äkta..
4 portioner
250 gram mozzarella
4 st tomater
Färsk basilika men det går även med torkad
Olivolja
Salt
Svart peppar
1. Skär mozzarellan i skivor och låt den rinna av.
2. Skölj tomaterna, skiva dem och strö lite salt över skivorna.
3. Skär basilikan i strimlor.
4. Varva mozzarella och tomatskivor på ett fat.
5. Droppa över olivolja och strö över peppar och basilika
Melanzane Parmeggiani
4 portioner
1 kg aubergine
1 kruka basilika
500 gr mozzarella
100 gram parmesan eller pecorino
1 sats av hemkokt tomatsås
1. Skiva auberginen.
2. Salta dem och lägg i press i 3 timmar under en tyngd.
3. Torka bort saltet samt ta bort vätskan och tvätta av försiktigt.
4. Lägg ned aubergine skivorna i en stekpanna och stek i olivolja tills de
fått fin färg.
5. De skall nästan friteras så mycket olja och mycket färg på auberginen!
6. Häll olivolja i en stor form.
7. Skär mozzarella i 1 x 1 cm stora kuber.
8. Riv parmesanosten.
9. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, parmesanosten, basilikan två varv.
10. Gratinera i
ugn, 200 grader i ca 40 minuter tills osten har smält och allt krämat ihop sig.
Gnocchi di patate con salsa di pomodoro, gratinati al
forno
I den familj jag arbetade i varen här rätten en
av favoriterna som jag ofta gjorde. Även barnen var helt tokiga i gnocchi.
4 portioner
Tomatsås
1 bruk krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor, skivad
10 strimlade basilikablad
1 st gul lök
1 tsk salt
______________-
Gnocchi
Köp färska eller gör själv!
800 gram potatis
3,5 dl vetemjöl
2 ägg
________________
1 msk olivolja
1,5 dl riven parmesan/pecorinoost
125 gram mozzarella skuren i små bitar
1. Värm upp oljan
i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans
med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt
tomater, basilika, salt, peppar och socker.
2. Låt tomatsåsen
koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula
löken och vitlöksklyftorna.
3. Gör gnocchin
under tiden som såsen kokar.
4. Koka
potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna
svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
5. Häll den
pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i
mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en
smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
6. Dela degen i
bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm
långa bitar.
7. Tryck lätt och
rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena
sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att
de inte klibbar fast i varandra.
8. Sätt ugnen på
200°.
9. Koka gnocchin
ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta
upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av.
10. Varva tomatsås,
gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med
tomatsås.
11. Gratinera i ugn
i ca 20–25 minuter.
Buon Apetit!
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar