måndag 1 oktober 2012


bordets pärla!

Mozzarellan är en av de mest kända italienska ostarna. Med sin mjuka, milda rena smak, unika konsistens och fantastiska smältegenskaper är det lätt att förstå varför!

Den ursprungliga mozzarellan tillverkas i trakterna av Neapel och görs på mjölk från vattenbuffeln. Det finns två typer av mozzarella, en enklare variant som tillverkas från komjölk Fior di latte, mjölkblomma. Denna ost är inte ursprungsskyddad och kan därför tillverkas i hela världen .

Buffelmozzarella , Mozzarella di Bufala Campana som den egentligen heter har en högre kvalitet och är ursprungsskyddad. Buffelmozzarella får endast tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Buffelmozzarellan har en tätare, mer gräddig smak med en viss syrlighet. Konsistensen är porösare och smuligare men ytan på en buffelmozzarella är slätare och mer fast.
  Mozzarellans bästa vänner är väl solmogna röda tomater, färsk basilika och en god olivolja. Lite nybakt bröd och för oss napoletani - salt mmm. Denna kombination kallas "Insalata Caprese" men det finns många andra sätt att avnjuta sin mozzarella.

Mozzarellans mjuka smaker och perfekta sätt att smälta gör den till en favorit på pizza och på en ciabatta. I sallader och som förrätt är mozzarella ett perfekt inslag. Osten suger lätt åt sig av smaker men också av färg. Vill du att den ska ha kvar sin vita vackra vita färg vänder du ner osten i salladen precis innan servering.
Mozzarella finns även i andra både smaksatta varianter med pesto och soltorkade varianter eller mmm provola den rökta. Har bi varit i Italien så har ni säkert dom och kanske undrat vad hänger där i taket- jo den rökta ser ut som på bilden här.
Då så då går vi till recept – nu ska smaklökarna bjudas på tre favoriter . Givetvis handlar det här om en smaksak vilken av mozzarellorna du väljer, Fior di latte eller Buffola ..
Vi börjar med en enkel förättssallad en alldeles äkta..
 Mozzarella carprese
 
4 portioner
250 gram mozzarella
4 st tomater
Färsk basilika men det går även med torkad
Olivolja
Salt
Svart peppar
1. Skär mozzarellan i skivor och låt den rinna av.
2. Skölj tomaterna, skiva dem och strö lite salt över skivorna.
3. Skär basilikan i strimlor.
4. Varva mozzarella och tomatskivor på ett fat.
5. Droppa över olivolja och strö över peppar och basilika
 
Melanzane Parmeggiani
4 portioner
1 kg aubergine
1 kruka basilika
500 gr mozzarella
100 gram parmesan eller pecorino
1 sats av hemkokt tomatsås
 
1. Skiva auberginen.
2. Salta dem och lägg i press i 3 timmar under en tyngd.
3. Torka bort saltet samt ta bort vätskan och tvätta av försiktigt.
4. Lägg ned aubergine skivorna i en stekpanna och stek i olivolja tills de fått fin färg.
5. De skall nästan friteras så mycket olja och mycket färg på auberginen!
6. Häll olivolja i en stor form.
7. Skär mozzarella i 1 x 1 cm stora kuber.
8. Riv parmesanosten.
9. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, parmesanosten, basilikan två varv.
10. Gratinera i ugn, 200 grader i ca 40 minuter tills osten har smält och allt krämat ihop sig.
 
 
Gnocchi di patate con salsa di pomodoro, gratinati al forno
I den familj jag arbetade i varen här rätten en av favoriterna som jag ofta gjorde. Även barnen var helt tokiga i gnocchi.
 
4 portioner
Tomatsås
1 bruk krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor, skivad
10 strimlade basilikablad
1 st gul lök
1 tsk salt
______________-
Gnocchi
Köp färska eller gör själv!
800 gram potatis
3,5 dl vetemjöl
2 ägg
________________
1 msk olivolja
1,5 dl riven parmesan/pecorinoost
125 gram mozzarella skuren i små bitar
 
1. Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
2. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.
3. Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
4. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
5. Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
6. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar.
7. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
8. Sätt ugnen på 200°.
9. Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av.
10. Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås.
11. Gratinera i ugn i ca 20–25 minuter.
 

Buon Apetit!
 
.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar