Kaffe
Överallt dricks det kaffe, på olika sätt, och i
olika sammanhang. Kaffe idag är såväl ett socialt fenomen som en personlig
upplevelse. Den kan vara traditionellt rykande hett eller serveras med is på
modernare vis vilket ofta sågs bland annat i Grekland när jag var där nyligen.
Många är vi som gillar att ha mjölk i det och även det på en mängd olika sätt.
Det zippas sakta på i små espressokoppar, svart,
lite tjockt och sväljs då oftast i en enda klunk. Det finns kaffe för alla
smaker. Kaffets uppiggande kvaliteter gör det oersättligt för miljontals
människor varje dag. Att starta dagen med en kaffe för att vakna till liv och
komma igång är för de flesta lika viktigt som en god natts sömn.
Man
skulle lätt kunna få uppfattningen att kaffe är lätt att brygga eftersom det är
något alla gör. Sanningen är att det egentligen är en hel vetenskap, eller
konstform om man så vill. Det anordnas tävlingar i kaffebryggeri och man kan
till och med utbilda sig till professionell barista som det heter.
Historiskt
sett så är kaffe en mycket gammal dryck. Många tror att kaffet kommer ifrån Sydamerika,
Colombia eller Brasilien men faktiskt så kommer det ifrån Afrikas horn det vill
säga Etiopien. Det säga att det var en herde som fann att kaffebuskens röda bär
gjorde hans getter helt spattiga efter att ha ätit av dem. Men därifrån till
vår egen kaffemugg är resan cirka 2000 år. Kaffet kom till Sverige i mitten på
1600 talet och i början av 1700 talet så fanns det cirka ett femtiotal kaffehus
i Stockholm. Kaffe ansågs ibland vara djävulens dryck. Eftersom att kaffet kom från en
kontinent med mycket hednatro så ansåg protestanterna att det var djävulens
dryck.
Drack du kaffe, brann du i helvetet för evigt
Svenska språkrådet ger årligen ut
en ny ordlista, år 2010 så kom det gamla ordet kaffeflicka tillbaka och vars
nya betydelse är ung kvinna som bjuds
in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag, det hela blev
åter aktuellt i samband med skandalboken om kungen. Att ordet eller åtminstone
företeelsen inte är ny inser vi, när vi erinrar oss Hasse & Tages gamla
revynummer Efter kaffet. Hans Alfredson framför i frack, monokel och
chapeau claque en satirisk text med refrängen:
Efter kaffet vill man gärna ha små kvinnor
Det är lika gott som cointreau
villiga och mulliga och bra små kvinnor
Då blir det kalas, så hoppa på!
Det är lika gott som cointreau
villiga och mulliga och bra små kvinnor
Då blir det kalas, så hoppa på!
Dagens
kaffekultur har dock ändrat något – nu är den så kallade vuxenvällingen väldigt
populär. Vuxenvälling är den skämtsamma benämningen på den nya
svenska folkdrycken, caffelatte, i synnerhet när den smakar mer kokt mjölk än
kaffe. I italienskan skrivs uttrycket caffelatte, caffe latte
eller caffelatte, ofta med grav accent över ledet caffè.
I
Sverige har vi ju vårt fika också – ett ord som precis som ordet lagom faktiskt
bara finns här – vi fikar jämt och till en bra fika ska det vara fikabröd. Även
här har det gått trender. Året jag föddes 1965 var det kaffe med socker, grädde
och ett gäng småkakor som gällde. Tio år senare var trenden kaffe och
kanelbulle. 1985 så ville vi ha kaffe med en dammsugare,
1995 ja då drack espresso med croissant. De senare åren har den mörka chokladen
fått gifta sig med våra olika kaffesorter – 2005 så såldes på Wayne’s coffehouse oftast en macchiato med en
bit mörk choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar