måndag 24 september 2012


Kaffe
10 kilo kaffe per år dricker svensken – det har man räknat ut på något sorts institut. Går till mig själv – jo det kan nog stämma, skulle nog om jag riktigt räkna ut kunna bli mycket mer. Igår vet ni som följt mig lite att jag låg i lite träning. Har varit hemma ett par veckor, så då har min konsumtion gått ner lite. Så igår låg jag alltså i lite träning.  För på mitt jobb dricker vi kaffe – vet inte varför de gör det så mycket men den vanan var inte svår att falla för

Överallt dricks det kaffe, på olika sätt, och i olika sammanhang. Kaffe idag är såväl ett socialt fenomen som en personlig upplevelse. Den kan vara traditionellt rykande hett eller serveras med is på modernare vis vilket ofta sågs bland annat i Grekland när jag var där nyligen. Många är vi som gillar att ha mjölk i det och även det på en mängd olika sätt.
Det zippas sakta på i små espressokoppar, svart, lite tjockt och sväljs då oftast i en enda klunk. Det finns kaffe för alla smaker. Kaffets uppiggande kvaliteter gör det oersättligt för miljontals människor varje dag. Att starta dagen med en kaffe för att vakna till liv och komma igång är för de flesta lika viktigt som en god natts sömn.
Man skulle lätt kunna få uppfattningen att kaffe är lätt att brygga eftersom det är något alla gör. Sanningen är att det egentligen är en hel vetenskap, eller konstform om man så vill. Det anordnas tävlingar i kaffebryggeri och man kan till och med utbilda sig till professionell barista som det heter.
 
Historiskt sett så är kaffe en mycket gammal dryck. Många tror att kaffet kommer ifrån Sydamerika, Colombia eller Brasilien men faktiskt så kommer det ifrån Afrikas horn det vill säga Etiopien. Det säga att det var en herde som fann att kaffebuskens röda bär gjorde hans getter helt spattiga efter att ha ätit av dem. Men därifrån till vår egen kaffemugg är resan cirka 2000 år. Kaffet kom till Sverige i mitten på 1600 talet och i början av 1700 talet så fanns det cirka ett femtiotal kaffehus i Stockholm. Kaffe ansågs ibland vara djävulens dryck. Eftersom att kaffet kom från en kontinent med mycket hednatro så ansåg protestanterna att det var djävulens dryck. Drack du kaffe, brann du i helvetet för evigt
Svenska språkrådet ger årligen ut en ny ordlista, år 2010 så kom det gamla ordet kaffeflicka tillbaka och vars nya betydelse är ung kvinna som bjuds in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag, det hela blev åter aktuellt i samband med skandalboken om kungen. Att ordet eller åtminstone företeelsen inte är ny inser vi, när vi erinrar oss Hasse & Tages gamla revynummer Efter kaffet. Hans Alfredson framför i frack, monokel och chapeau claque en satirisk text med refrängen:
Efter kaffet vill man gärna ha små kvinnor
Det är lika gott som cointreau
villiga och mulliga och bra små kvinnor
Då blir det kalas, så hoppa på!
Dagens kaffekultur har dock ändrat något – nu är den så kallade vuxenvällingen väldigt populär. Vuxenvälling är den skämtsamma benämningen på den nya svenska folkdrycken, caffelatte, i synnerhet när den smakar mer kokt mjölk än kaffe. I italienskan skrivs uttrycket caffelatte, caffe latte eller caffelatte, ofta med grav accent över ledet caffè.
I Sverige har vi ju vårt fika också – ett ord som precis som ordet lagom faktiskt bara finns här – vi fikar jämt och till en bra fika ska det vara fikabröd. Även här har det gått trender. Året jag föddes 1965 var det kaffe med socker, grädde och ett gäng småkakor som gällde. Tio år senare var trenden kaffe och kanelbulle. 1985 så ville vi ha kaffe med en dammsugare, 1995 ja då drack espresso med croissant. De senare åren har den mörka chokladen fått gifta sig med våra olika kaffesorter – 2005 så såldes på Wayne’s coffehouse oftast en macchiato med en bit mörk choklad.
Själv avnjuter jag mitt kaffe både svart, med lite mjölk men även en härligt god irish coffe – allra helst en kulen höst kväll.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar