Mer
passion…
Mat är en stor passion i livet, jag både lagar och bakar det
mesta här i mitt hem. Mitt kök är inte stort men rymmer mycket kärlek och
glädje vad det gäller just matlagning.
Alltifrån stunden att få gå i affären och välja ut de bästa råvarorna.
Är sedan ett par år tillbaka noga vilka märken jag väljer samt att så mycket
som möjligt ska vara färskt eller konserverat på ett bra sätt. Det lönar sig i slutänden att vara noga och välja det bästa.
Kärleken till matlagning ligger koncentrerat kring
medelhavet och speciellt Italien. Inte så konstigt kanske eftersom jag bodde i
Neapel under ett par år som 20 åring. Jag kom till Neapel som 23 åring för att
bo och arbeta i en italiensk familj med stor glädje för matlagning, ja det kan
väl sägas som så att för italienare över lag så är mat en stor upplevelse och
ett samtalsämne som aldrig sinar. Man
börjar redan på morgonen att samtala om både lunchen och middagen och sen
planeras inköpen och själva tillagningen låter man ta sin tid. Jo de arbetar också
men lyckas ändå se till att få vällagad och god husmanskost – för det är vad
det är husmanskost i Italien.
Man äter prima, secondo och terzo alltså tre rätter till
samtliga måltider. Kan ju låta stort men behöver inte vara det. Lunchen består
som oftast av sallad till förätt, pasta till secondo och så till terzo ”un po
di frutta” – lite frukt. Middagen blir oftast något kött/fisk, varm grönsaksrätt
och sen följde lite goda ostar och sen ”un po di frutta”. Detta gjorde att det
inte kändes mäktigt att äta och ska sanningen fram en bra sammansatt kost.
Många gånger har jag hört att människor tror att man går upp
i vikt av pasta – helt fel. Vid en middag med goda vänner en kväll i kvarteren,
middagen hölls i en antikvitetsaffär, vid Via Chiaia så hade vi just den här
diskussionen – några barnflickor och såklart några vackra italienska pojkar. Killarna
sa då att de ofta fått höra detta men ville verkligen dementera det och gjorde
det genom att poängtera det att det är inte pastan du går upp i vikt av utan vad du
lägger på den. Har du gräddiga såser och dränker i fetost ja då går det som det går. Det här stämmer faktiskt för när jag bodde där nere så tappa
jag 25 kilo på ett år. Just det faktumet
att du fyller magen med sallad innan du liksom hugger in på vad måltiden
egentligen innehåller gör ju att man fyller magen med det sköna gröna.
Mycket har jag alltså kvar i mitt kök, från den tiden och
även tiden från restaurangyrket i Norrköping, jag arbetade på Leonardo´s
restaurang, där jag fick fortsätta både att lära och att bibehålla mina
kunskaper. Numera finns inte den restaurangen kvar men många har nog varit och
ätit på Enoteket, där huserar min gamla chef Jerney och även min arbetskompis
Roberto. Så vill man smaka på genuint ordentligt god italiensk mat så rekommenderas
ett besök på Enoteket.
Så hungrig jag blev nu. Ska allt besöka dig någon gång för att få njuta av god mat. Tar tacksamt imot bra recept. Kraam Jill
SvaraRadera